Přejít na obsah

Jak na Sledování letadel na Letišti Praha online (LKPR)


Doporučené příspěvky

Sledování letadla na obloze online či sledování vzdálených letů, které se posouvají z letiště A do letiště B je koníčkem mnoha milovníků letectví. Díky letovým radarům jako je Flightradar24 je možné pozorovat jakoby živá letadla na mapě světa. 

Každý se tak může živě přesvědčit zda je nějaké letadlo zpožděné, kde se nachází jeho příbuzní či zda se muselo vydat letadlo kvůli bouřce jinou letovou trasou než byl plán.

Aplikace pro sledování letadel

Všechny letové radary pro sledování letů fungují na podobném principu a v základní verzi jsou zdarma. Při zaplacení prémiové verze obvykle zmizí všechny reklamy (často právě bývají obalené reklamou) a získáte možnost například sledovat historii letů a mnoho dalších dodatečných informací o letadlech a jejich trasách.

  • Flightradar24.com – S přehledem nejoblíbenější letový radar, který byl průkopníkem v této oblasti. Nabízí aplikaci pro Apple i Android
  • FlightAware.com – Už několik let jde o největší platformu pro sledování letů s více než 33.000 stanicemi ADS-B v celkem 200 zemích. Má tak nejpřesnější informace o polohách letadel.
  • planefinder.net – Od roku 2009 funguje Plane Finder jako spolehlivá aplikace pro sledování letadel podle čísla letu. Zobrazuje rychlost letadel, nadmořskou výšku i cíl cesty.
  • RadarBox.com – AirNav.Systems RadarBox je společnost která určuje lokalizaci letadel dle satelitních údajů ADS-B a určuje polohu komerčního i všeobecného letectví.

Jak sledovat letadlo v reálném čase podle čísla letu? 

Díky letovým radarům a podobným aplikací je možné zadat si hlídání na konkrétní číslo letu. Do svého mobilního telefonu či do emailové schránky tak dostanete zprávu ohledně aktuálního času přistání či vzletu letadla. 

Nejlepším způsobem pro sledování letadla jsou opravdu výše uvedené aplikace a webové stránky. Existují také online webkamery a pozorovací místa v okolí velkých letišť odkud lze pozorovat přistání letadel.

Flightrarad24 mapa online

Jak získat číslo letu

Sledovat letadlo podle čísla letu lze jen pokud znáte číslo letu! To můžete dohledat například takto:

  1. Detail zakoupené letenky - Po rezervaci a zaplacení letenky získáte číslo Vašeho letu v mailu či přes materiály od CK
  2. Oficiální stránky letecké společnosti - Letecké společnosti nabízí přehled svých letů na svých oficiálních webových stránkách.
  3. Tabule v letištních halách - Tabule na obřích obrazovkách v letištních terminálech nabízí kromě dalších informací také přehledně vypsaná čísla letů
  4. Letové radary - Letové radary pro sledování letu zobrazí číslo konkrétního letadla vždy jako první údaj po kliknutí na ikonu letadla

Jaké letadlo mi letí nad hlavou?

Letí Vám nad hlavou letadlo a Vás zajímá odkud a kam letí? Letové radary v čele s Flightradarem24.com umí rozpoznat letadla nad hlavou při zapnuté navigaci. Stejně tak umožňuje také nahrát fotografie letadla na obloze - díky tomu dokáže rozpoznat o jaké letadlo se jedná a identifikovat odkud a kam letí.

Jak funguje Flightradar24? 

Hlavní princip fungování letového radaru Flightradar je sbírání dat z vysílacích stanic z několika zdrojů. Především ADS-B vysílače na palubách letadel. Následuje zobrazení těchto dat na interaktivní letecké mapě. Můžete tak sledovat lety jakékoli společnosti a získávat informace o trase jejich letu, poloze, rychlosti, výšky a času příletu. 

Sledování letadel LKPR

Sledovat letadla na Letišti Praha můžete kromě již zmíněných letových radarů viz výše také na webové kameře online. Dále pak můžete použít také místa v okolí letiště se skvělým výhledem na přistávací a vzlétající letadla. 

Letiště Václava Havla Praha se o tato místa stará a všechny pozorovací místa najdete na oficiálních stránkách LKPR. Vydat se můžete například na:

  • Vyhlídkový val pro sledování letadel Kněževes
  • Vyhlídkový val pro sledování letadel Hostivice
  • Vyhlídková terasa pro sledování letadel v Terminálu 2 (ve Spojovacím objektu s Terminálem 1)
  • Vyhlídková terasa pro sledování letadel POP u Tuchoměřic

Sledování letů na RadarBoxu

Odkaz ke komentáři
  • Wolfsburg changed the title to Jak na Sledování letadel na Letišti Praha online (LKPR)

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo je online   0 Registrovaných uživatelů, 0 Anonymních, 5 Návštěvníků Zobrazit úplný seznam

    • Žádní registrovaní uživatelé nejsou momentálně online.
×
×
  • Vytvořit...